Zakres badań fizykochemicznych obejmuje:
- opracowanie norm zakładowych,
- badanie na zgodność z normą zakładową,
- ocena organoleptyczna (wygląd, barwa, zapach),
- oznaczanie pH,
- oznaczanie stabilności i kompatybilności z opakowaniem,
- zawartość suchej pozostałości,
- gęstość,
- oznaczanie zawartości wody metodą destylacji azeotropowej,
- gęstość (kubek Sheena),
- zdolność pianotwórcza 1% roztworu, wskaźnik trwałości piany,
- wysolenie (ilość olejków eterycznych),
- temperatura mięknięcia,
- temperatura kroplenia,
- ciężar nasypowy,
- zawartość alkoholu metodą destylacyjną,
- oznaczanie zawartości substancji powierzchniowo czynnej rozpuszczalnej w alkoholu,
- oznaczanie zawartości substancji ściernych,
- oznaczanie zdolności pianotwórczej,
- oznaczanie zdolności emulgowania tłuszczu w kąpieli myjącej,
- test talerzowy (oznaczanie zdolności myjących),
- zawartość alkaliów żrących,
- miana wydzielonych kwasów tłuszczowych,
- oznaczenie lepkości (wiskozymetrem Heplera),
- oznaczanie zdolności pienienia w pralkach automatycznych,
- oznaczanie zawartości aktywnego tlenu,zawartość chlorków,
- liczba nadtlenkowa,
- liczba zmydlenia,liczba kwasowa,
- liczba zobojętnienia wydzielonych kwasów tłuszczowych,
- zawartość kwasów tłuszczowych,
- tłuszcz niezmydlający i substancje niezmydlające,
- rozpuszczalność w EtOH,
- pomoc w ustaleniu terminu trwałości.